Friday, April 22, 2011

sarajevski 'the revizori', da ne povjerujes.



Foto: forumi.

'The revizori'

Evo petak. Skola prosla a vikend dosao ponovo. Iako ja svaki dan uđem na facebook danasnji ulazak cu pamtiti jer sam se prvo dobro nasmijao! Vidim na 'top posts' moji fb frendovi 'like' grupu o sarajevskim revizorima a onda se ja sjetim te slike i 'ljepote' u sarajevskim tramvajima. (Ima ih i u troli i u busu ali preferiram tram pa znam kako je.)

Ja ne znam da li igdje na svijetu ima ovo sto mi imamo u tramvajima. Neki kontrolori karata, kako se vec nazivaju, se prema nama, putnicima i korisnicima njihovih usluga ophode kao prema zatvorenicima koji su dužni pkazati iskaznicu da su u tom zatvoru! Mislim haloo!

Što je previše, previše je!

Prosle sedmice u 7.15 h ujutro sjedam u 'peticu' - Neđarići Baščaršija i krecem prema Katedrali u muzicku.
To je prvi put u životu da mi na ovoj relaciji ali inače i na bilo kojoj drugoj uđu čak tri kontrole i traže kartu i to što je najgore ulazili su svake dvije stanice.

Sve bi to bilo divno i krasno i trpio bih i ulazak kontrole na svaku stanicu da se sradi o ljubaznim osobama i profesionalcima u svom poslu ali ne.. Tu su sarajevski 'The revizori' sa lancima i okovima oko vrata, bijelim čarapama, raskopčanim košuljama i šumadijom ispod košulje. Izgleda da tim ljudima niko nije obajsnio prije svega način odjevanja u javnosti a nakon toga u poslu koji obavljaju.

Da sve ovo bude još 'ukusniji' bosanski lonac dodaćemo na sve ovo da naš dragi, fini, prefinjeni vrh grada Sarajeva il' ti ga Gradska skupština, smatra kako je Sarajevo prefinjen grad sa susretljivim i pristojnim osobama koje su neizmjerno kulturne i ljubazne. Da ih ja više ne 'falim odnosno ne prenosim falu kako ih ne bih ureko nastavit cu dalje..


" Revizor: Karta! Putnik: Prozor! - Šta prozor - Šta karta? "

Svi ti koji ih hvale nisu razmisljali da u tu skupinu 'ljubaznih' i 'prefinjenih' osoba spadaju ponajviše ovi sarajevski 'The revizori' koji su ogledalo grada i ljudi koji zive u nasem gradu..

Ali hajde ko šiša turiste koje su po ko zna koliko puta zaj.. pardon zeznuli revizori. To je grupica koja se iz godine u godinu povečava i grupica koja u svijetu  nas predstavlja kao hulju koja nasrce na turiste koji nemaju voznu kartu za jednu stanicu..

Ogledalo grada

Kako bi ovu agoniju priveli kraju neču više spomenuti niti jednu više činjenicu koja bi mogla nastaviti brukati i sramotiti sarajevske 'The revizore'... ustvari samo još ovu.. Znatel' koliku su neugodnost doživjeli moji prijatelji iz Francuske kada su se vozili JKP GRAS -om? - Nezamislivu. Ja sam stajao pored njih u tramvaju i pretvarao se da sam stranac isto tako a revizori su 'nama' (kao i meni strancu) sasuli svu porodicu u lice, ponasali se krajne primitivno i neprofesionalno.. Nakon toga smo mi izasli i sacekali da odu. Na pitanje mojih Francuza sta su govorili samo sam se osmjehnuo i nisam mogao vjerovat' da zivim u gradu u kojem je ogledalo naseg nacina zivota i nase kulture toliko prljavo!

Koliko god se mi neugodno i ruzno osjecali u njihovom prisustvu, revizori su u mom Sarajevu postala jedna dobra sprdacina za razliku npr. od Beograda gdje sam bio nedavno gdje u voznji od pola sata tramvajem nisam vidjeo niti jednog revizora!

 Lijepo ja sad odoh da pišem nešto drugo, o čemu cete čitati neki  drugi put.. a vama koji koristite sarajevski gradski prevoz zelim reci nesto.. Vozite se, ugodno je, ono fino, neka srednja klasa. Ako necete neugodan susret sa 'kontrolorom karata' kupite kartu pa makar i za jednu stranicu...i naravno cuvajte se zlih dusa! :)

1 comment:

Anonymous said...

http://www.radiosarajevo.ba/novost/48777/6-horor-situacija-u-sarajevskom-javnom-prijevozu-

evo ako si zainteresovan (ili ako je neko ko cita tvoj blog zainteresovan) jedan clanak slican tvome ono mozda malo ljepse formulacije ali u biti oba clanka pokazuju srz problema.