Thursday, January 27, 2011

"Ako docekas jutro, dug je dan!" - navike jednog Bosanca


Mozda ja i ne znam kako je to jednom klasicnom Bosancu danas.....ustvari znam...mislim znam da mu je bilo puno, puno bolje u to Titovo doba. Svi pricaju, svi se zale. Danas svako normaln moze uporediti to (Titovo)  i ovo doba i svako moze vidjeti sta narod ovdje radi i kako zivi! Znatel' vi , koji ste tad zivjeli, kako je bolje, a ?


"Druze Tito, ljubicice bela, Tebe voli omladina cela. Tebe voli i staro i mlado, Druze Tito, ti narodno blago."




Znate kak'o je vrijeme doslo da ljudi pomisljaju na najgore. Izmedju ostalog: kradja, ubistvo, krupni kriminal, samoubistvo...
Nije narod kriv oni su, tako narod kaze! Ali jedan klasicni Bosanac otkako je postao marioneta ( otprilike otkad je Titio otisao s vlasti) ima minimalni ciljeve. Ciljeve koje ce ga odrzati u zivotu barem jos nekoliko godina. Vise ne gleda ko je kriv, je li i zasto je, jer kako se danas zivi bitno je voditi brigu o sebi i o svojima. Nije to samo u BiH nego i u regionu.(ali ne bih o tome pisao jer ne zivim u regionu :) )  

Narod se boji da nece docekati sutra. Prestalo se ostavljati nesto za naredni dan i sada svi poštuju onu:

"Sve sto mozes danas ne ostavljaj za sutra!"



...ali ne zato sto su vrijedni nego valja predeverat dan i svi zele da se nazive jer ko zna hoce li te neka budala sutra upucat u glavu ili ce te neka druga, 
ista takva budala ,udariti zbog cenera. Nas narod se uvjezb'o, ufur'o u rezim (koji apsolutno nikom ne odgovara) i nas narod ima svoje planove i  zadatke (evo kako klasicni bosanac, koji je zaposeln, prezivi dan):

1.Jutro je. šest sat. Bosanac krece na posao.
2.Tek je dosao a sef ga vec zove (upravnik, sef smjene i sl.). Na sabahu je nesto skrivio..a, pardon ne on.. nego je sef malo nervozan pa se mora na nekog istresti.
3.Nakon iscrpne rasprave odlazi na radno mjesto.
4.Zbog svadje sa sefom i sam je nervozan (iako nije kriv.tako je u 70% slucajeva) i pocinje se istresati na kolege jer ko je on da se istrese na njega a on  niti na  jednog radnog kolegu.
5.Smjena mu je zavrsila, krenuo je kuci. I dalje je nervozan. Usao je u tramvaj. Nije mu bilo  u planu da kupi kartu od 1,90 KM za tri stanice. Ulazi kontrola, pocinje svadja, odbija primiti kaznu i izlazi iz tramvaja. 
6.Narednu stanicu ide pjesice i konacno stize kuci.
7.Zena i djeca ga cekaju i lijepo docekaju iako ni njima nije sve med i mliijeko. Bosanac je i dalje nervozan i jednostavno sjeda na sofu, upali TV, gleda njemacku fudbalsku ligu jer je tu najvise Bosanaca.. (nece ni slucajno neku drugu, jer kako da gleda neku drugu ligu ako tamo igraju Srbi, Hrvati ili ne daj Boze Crnogorci...i dalje je nervozan)
8.Onda mu stize i poziv od prijatelja kojem hitno treba novac makar to bilo i 20KM. On bi tada najradije da nema tog prijatelja, ne zna sta ce sa kako ce no ipak nadje samo da ga skine sa dnevnog reda...


"Ako hoceš prijatelja izgubiti, moraš mu pozajmiti novac." (narodna izreka)

9.Vecera je. Svi se nazor smiju kako bi mu uljepsali to malo veceri sto je ostalo kad se zacuje zvono na vratima. To je predsjednik kucnog savjeta. Bosanac ima ogroman dug za odrzavanje zajednickih prostorija
10.Tada Bosancu vec prekipi, dosta mu je svega. "Smireno" prihvata tu vijest i ide da kuje plan kako zajebati komsiju. Ali to ce uraditi naredni dan.


Vidite ova se situacija Bosancu moze desiti samo jedan dan, nekome danas , nekome sutra ali desit ce se, a onda Bosanac postavi sebi ciljeve u zivotu, male, sitne nista puno...

-Ustati i otici na posao, iznervirati šefa predhodno da se barem s razlogom izdere na njega!
-Zejebati kolege na poslu, revizore u tramvaju, komsiju i koga god sretne na ulici. 
-Sve pare ce potrositi danas ko zna hoce li ih imati sutra.

I na kraju dana kada sjedne kuci i napravi rezime dogadjaja zapita se : "Jesam li treb'o onom upravniku jos nesto opsovat, da nije malo ?! " , a zena da ga utjesi : 
"Ako docekas jutro, dug je dan!".


No comments: