Monday, January 24, 2011

Top ce biti vreo.


 Foto:Darko Vucic

Sigurno ste svi culi, mislim nadam se da jeste. U Bosanskoj (Kozarskoj) Dubici se snima film Bobana Skerlica pod nazivom 'Top je bio vreo'. U pocetku film je bio izlozen kritikama, kontraverzama i svakojakim izmisljotinama. Sve to se za sad smirilo i ne spominje se'Top' i navodne kontraverze. Ekipa filma u Dubicu je stigla nakon nove godine i u ovom malo gradiću odlično funkcioniše. (U nastavku pricam u prvom licu jer sam dio ekipe)




Stigli smo , neki ranije , neki poslije, u Dubicu. Svi su smjesteni u hotel i podjeljena su prva radna naređenja. U B. Dubici je više od 50 članova ekipe u samo jednom danu. Konstantno neki odlaze a drugi dolaze. Na filmu rade velika imena sa balkana poput: Slavka Štimca, Anite Mančić, Bojane Maljević, zatim tu je i Nikola Djuricko, Faketa i Mugdim Avdagic, Željko Stjepanović, Muhamed Bahonjic kao glumacka postava te reditelj i scenarista Boban Skerlic, pomočnik reditelja i asistenti: Dušan Varda, Marko Misiraca, Elvir Muminovic...Tu su i najmladji clanovi ekipe Stanislav Ručnov (12), Muhamed Dupovac (12) i Kenan Musić (16) koji su takodje glumci.

"Film se bavi onim šta rat čini detinjstvu. To je ono što je meni u romanu bilo uzbudljivo. U dramskom smislu, u centru filma je odnos dečaka kome granata ubija roditelje, i komšinice koja ga prihvata, dakle, surogat majke. To je ono što je isto i istovremeno različito u romanu i u filmu. Film je prosto odabrao iz romana one teme i motive kojima se želi baviti."  (Boban Skerlic - sarajevo-x.com)

Ljudi u ovom gradu su veoma gostoljubljivi i fini. Ekipa boravi u resotoranu 'Sport' tokom cijelog dana (mislim dok se čeka, jede, u pauzi i sl.) Oni koji snimaju prvo idu na šminku i garderobu koja je od 'Sporta' udaljena 7-8 min. a od seta 15 metara. Sva sreća da je sve blizu pa možemo pješke.

Na setovima biva veoma dobra i ugodna atmosfera. Svi sa svima. Svi se poznaju i svi su u prijateljskim odnosima. Na setu smo dnevno 12 sati plus pauza za ručak. Ustajanje svakog dana je najranije u 7 a najkasnije u 10 sati.

Snimanje je počelo 12.januara. Vec se izmjenila jedna tura glumaca i ponovo ce se to desiti  25.januara. Sve odlicno funkcionise i svi smo kao jedna velika porodica. Snimanje ce da traje do sredine februara i onda film krece u post-produkciju. 

No comments: