Wednesday, June 15, 2011

Susjedi u EU a mi u K.U!


Kazu, prvog srpnja 2013. nase drage komsije, Hrvati , ulaze u EU! Mi, Bosanci, pojedinci ljubomorno posmatramo desavanja u susjednoj nam drzavi a oni opet podjeljeni kada je misljenje u pitanju.

Kazu jedni "R.I.P. Hrvatska nakon ulaska u EU", a drugi jedva docekali. ...

Dok jedni smatraju kako ulaskom u jedan takav savez, koji oni nazivaju 'unijom', Hrvatska ide prema napretku i pobvoljsanju  standarda zivljenja drugi smatraju kako ce zemlja postati rob eurposke diktature i zarobljenik njihove politike na koju ce HR apsolutno nece moci naviknuti.





Licni moj stav je: "svaka cast komsije, zavidim vam" ali kad bolje razmislim sta vam slijedi pitam se hocel' vam bas  sve biti 'med i mlijeko'!?

Kad skontam da ce vam ograniciti broj stoke i kolicnu proizvodnje, da ce vam postaviti limite i granice u izvozu tj. smanjiti izvoz i povecati uvoz...i sve to da se ne bi postavilo pitanje "zasto HR izvozi vise i ima vise stoke nego Njemacka koja je tri puta veca a zasto uvozi manje... i tako dalje i tako dalje...

A mi ove godine, kao i svake do sad, barem u posljednjih 10 ulazimo u KU. (K. uniju - ovu skracenicu K. cu ostaviti  neprevedenu smatrajuci da i sami znate u 'sta' mi to ulazimo svake godine)

Kod nas se, mjesecno smanji broj stoke, zaposlenih, postave limiti u proizvodnji koliko evropljani Hrvatima nece smanjiti ni za  10 godina. O uvozu i izvozu da ne pricam. O zastiti ljudskih prava, slobodi novinara, slobodi izrazvanja..

Uglavnom, mi ulazimo u nasu vlastitu uniju. Uniju u koju ne mozemo primiti nikoga jer su svi prevazisli ovaj nivo politicke
neozbiljnosti i ovaj nivo politickog kriminala. Eto zato smo samo mi u KU-u.

Kao i svake godine u uniju K. ulaze svi gradjani ,sto bi susjedi koji ulaze u EU rekli, nase "lijepe". Na simbolican nacin obiljeze pocetak ulaska, patnje i na kraju izlaska.

Simbolican ulazak u K.U pocinje okupljanjem clanova (RVI, demobilisanih boraca i svih nezadovoljnih) ispred Federalne vlade. Pakao nastaje kada pocinje tzv., pozanto bosansko zasjedanje - narod ispred zgrade misleci da je neko unutra  (u vladi) a policija isrped njih! I zasjeda se tako tri cetri sata, pa se od silne ljubavi razmjeni koja kamenica a sve to  preraste u razmjenu skupocjenih poklona - kompjuteri, tastature, telefoni (iz zgrade vlade , naravno) dok drugovi  policajci ni manje ni vise "raju sa trga" pocaste suzavcem. Eh to vam je "sarajevsko ljeto" !

Onda dodje trenutak kada se okupi sva sarajevska rulja, navijaci oba sarajevska fudbalska tima, maloljetnici zeljni belaja i nastane vrhunac vrhunaca! Niko od njih ne zna ni ko im sjedi u tri predsjednicke fotolje, ko im je premijer i tako dalje  ali bitno je da se nesto razbije. Ali ne mogu se ni oni kriviti niti krivicno goniti jer nigdje u zakonu ne stoji:

 "AKO VAS LJUDI, POD IMENOM POLITICARI, VODE U PROPAST I NE VODE ZEMLJU ONAKO KAKO TREBA I J**U NAROD U ZDRAV MOZAK, NEMOJTE BACATI KAMENICE NA NJIH, UNISTAVATI JAVNU IMOVINU ISL."
jer se u normalnoj drzavi podrazumjeva da se ovo ne moze i ne smije desavati! I tako se razbija  sve sto im dodje na ruke! Ne prestaje dok ne potece krv, a onda stize hitna i tek tad kad dodje hitna specijalna policija shvati koliko je situacija ozbiljna i krene u 'napad'.

Konacno rastjeraju rulju i ostanu tek po neki zeljni provokacija..i tako se zvarsi simbolicni ulazak "raje s trga" u K.U! Sutradan policija saziva press konferenciju i hvali se kako su efikasno uhapsili pocinioce (njih 20-tak od ukupno 500 demonstranata) itd.. jad i cemer!

Naredni period, tacnije, do kraja ljeta ista ta "raja sa trga" , ponovo na simbolican nacin, odrzava povremeno sastanke, okupljanja i razmatraju nove prijedloge kako se obratiti ministrima i gospodi.. a vec tada dodje kraj K.Uniji - uniji kojoj  pristupaju pocetkom ljeta a napustaju je u septembru.

A iduce godine ispocetka!


No comments: